AEC info

Welke manometer heb ik nodig?

Geplaatst op

Een manometer is een instrument dat wordt gebruikt om druk te meten. Dit gaat dan om een afgesloten ruimte zoals bijvoorbeeld een ketel of een autoband. Op de manometer wordt in Bar aangegeven wat de druk is ten opzichte van de atmosferische druk. Het wordt meestal gebruikt voor luchtdruk, zoals perslucht. Maar het kan ook gebruikt worden voor vloeistof of gas. In deze blog duiken we dieper in waar je een manometer precies voor gebruikt.

Hoe werkt een manometer?

Het meetinstrument bevat een metalen trommel. Zodra er druk bij lucht, gas of vloeistof wordt gemeten wordt er druk uitgeoefend op de metalen trommel. Deze trommel vervormd en het resultaat hiervan wordt vertaald door een verschuiving van de meter. Op deze manier kan er een meting afgelezen worden.

Het uitkiezen van de juiste manometer

Wanneer je een meetinstrument nodig hebt om druk te lezen, dan zul je diverse categorieën manometers tegenkomen. Maar welke heb je nu precies nodig? De juiste manometer uitkiezen hangt af van verschillende factoren. Stel jezelf de volgende vragen: 

  • Hoeveel druk moet de meter kunnen meten? Je kunt het beste uitgaan van de maximale druk dat gemeten kan worden en vervolgens er circa een derde bij op tellen. Op deze manier kan een maximale meting correct gelezen worden op de manometer.
  • Met welke stoffen heb je te maken? In sommige situaties is er sprake van agressieve stoffen. Deze kunnen de meter aantasten. Je hebt in dit geval een manometer nodig dat gemaakt is van bestendig materiaal. Controleer dus of een manometer hierover beschikt.
  • Met welke temperaturen krijg je te maken? Zowel de temperatuur van de omgeving als van de lucht, vloeistof of gas speelt hierin een rol. Je wilt bijvoorbeeld niet dat een manometer kapotvriest of dat de trommel smelt. Bekijk dus goed met welke temperaturen je werkt en of een manometer hier geschikt voor is.

Manometers met glycerine

Wat er rondom een manometer gebeurt is ook belangrijk voor een juiste meting. Zo kan je bijvoorbeeld een manometer gebruiken die constant te maken krijgt met trillingen of schokken. In dit geval is het aan te raden om een manometer met glycerine te gebruiken. Zo worden bewegingen opgevangen en zal de meter niet continue heen en weer schommelen. Op deze manier kan je een juiste meting aflezen. 

Een manometer kopen

Nu is het zaak om een kwalitatief sterke manometers uit te kiezen. Kun je maar niet de manometer vinden die je zoekt? Bij persluchtgigant Mattech hebben ze een heel uitgebreid aanbod en maken ze zelfs manometers op maat. Overweeg dus gerust om een manometer op maat te laten maken zodat je met de beste instrumenten kan werken.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden