AEC info

Welke lamp fitting heb ik nodig?

Geplaatst op

Er zijn verschillende varianten als het gaat om het aantal verschillende lamphouders. In dit blog gaan we orde brengen in de diversiteit van de verschillende fittingen. Er zijn duidelijke kenmerken die het onderscheid gemakkelijk maken en die je zeker naar het juiste lampje zullen leiden.

E27 Fitting

De E27 fitting is de meest voorkomende fitting die in vrijwel alle armaturen past. De “E” staat voor Edison schroefdraad en het getal 27 staat voor de breedte, namelijk 27 millimeter. De E27 fitting is voor niet-kenners eenvoudig te herkennen aan de dikkere onderkant in vergelijking met de smallere variant, de E14.

E14 Fitting

Ook de E14 is bedacht door Edison en wordt in de volksmond ook wel de kleine fitting genoemd. De E14 lamp heeft een smalle fitting (14 millimeter) en hebben meestal een kaars- of peervorm. E14 lampen worden doorgaans toegepast als sfeerverlichting.

GU10 Fitting

De GU10 fitting zien er duidelijk anders uit dan de E fittingen en werken ook op een andere manier. “GU” staat voor steekvoet. De twee pootjes staan 1 centimeter uit elkaar en dienen in de fitting gestoken te worden en daarna een kwartslag gedraaid te worden. GU10 lampen worden vaak gebruikt als inbouwverlichting, zoals bij plafondspotjes.

Hoe een fitting werkt

Hoe een fitting werkt is eenvoudig. De elektriciteit stroomt door de gloeidraad in het messing lipje in het midden en in de gloeilamp met lampenkap. De elektriciteit stroomt dan door de lamp en door de schroefdraadvoet van de lamp in de schroefdraadvoet van de fitting en door de retourleiding naar buiten.

In een stopcontact raakt de zwarte gloeidraad een tabvormig contact in het stopcontact. Het contact raakt dan de punt van de lamp. De schroefdraadvoet van de fitting houdt de schroefdraadvoet van de gloeilamp stevig vast. De witte gemeenschappelijke of retourdraad raakt de voet van de fitting en maakt het circuit compleet.

Ook interessant

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden