AEC info

Welke houtsoort kiezen voor je schutting?

Geplaatst op

Wanneer je een nieuwe schutting wilt maken of een schutting wilt laten plaatsen, moet je eerst bepalen welke houtsoort je wilt gebruiken. Je kunt tegenwoordig kiezen uit verschillende soorten hout, zoals grenen, douglashout en hardhout. Hieronder hebben we de voor- en nadelen van deze drie houtsoorten op een rij gezet. Je wilt natuurlijk zo goedkoop mogelijk een schutting hebben, terwijl dat niet ten koste gaat van de kwaliteit.

Grenenhout

Grenen zijn vaak afkomstig uit Scandinavië en staan bekend om de goede kwaliteit. Dit is daarom ook een van de meest gebruikte houtsoorten voor schuttingen. Door dit hout te impregneren, verleng je de levensduur ervan en doordat grenen op grote schaal worden geproduceerd, is het een relatief goedkope optie. Grenen planken herken je door de vrij lichte kleur en grove patronen in het hout.

Douglashout

Douglas planken kun je op het gebied van hardheid vergelijken met grenen- en vurenhout. Toch zijn er enkele verschillen ten opzichte deze andere houtsoorten. Zo heeft douglas van nature hars in zich. Hars beschermt hout tegen houtrot. Het voordeel hiervan is dat het hout niet geïmpregneerd hoeft te worden. Zo ben je lekker duurzaam en milieubewust bezig. Een nadeel van douglas is dat het iets sneller vergrijst dan andere houtsoorten. Goed om te weten is dat vergrijzing geen invloed heeft op de levensduur van het hout; enkel op het uiterlijk. Douglas planken gaan gemakkelijk 15 jaar mee. Douglas is een houtsoort die groeit in West-Europa en Scandinavië.

Vurenhout

Vuren wordt als een iets zachtere variant van grenenhout gezien. Qua uiterlijk heeft het minder grove nerven en minder kwasten, qua kleur en kwaliteit is het hetzelfde als grenenhout. Mocht je de structuur van grenenhout te grof vinden, dan is vurenhout een goede optie. Kwalitatief gezien zit er geen verschil in vuren- en grenenhout, maar toch is vurenhout iets duurder.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden