AEC info

Wat maakt een goede bank?

Geplaatst op

Een nieuwe bank kopen is vaak een behoorlijke investering en eentje waar je graag een groot aantal jaren op wilt zitten. Daarom is het belangrijk dat je in dit opzicht de juiste keuze maakt. Er zijn verschillende criteria waar een goede bank aan moet voldoen. In deze blog bespreken we het.

Check of het past bij jou wensen

Het heeft geen zin om een over een bank na te denken die niet bij jou levensstijl past. Denk bijvoorbeeld aan het aantal zitplaatsen dat je nodig hebt om comfortabel met je gezin te zitten. De belangrijkste overweging die je hier kan maken is hoe diep de bank moet zijn. Kies een diepe of ondiepe bank op basis van de lengte van de personen die erop gaan zitten. En als je graag een dutje doet op de bank, zorg er dan voor dat je er comfortabel op kunt slapen.

Evalueer het frame

Alles wat in de bank zit, zoals de kussens en de kussenslopen kunnen makkelijk vervangen worden als ze oud en versleten zijn. Nog beter is het als je je kussens en kussenslopen gewoon zo lang mogelijk mooi houdt Meubelreiniging komt dan om de hoek kijken. Toch is een frame niet zomaar weer goed als het gereinigd is, het moet kwalitatief goed zijn om jaren mee te kunnen gaan. Goedkopere banken hebben vaak een frame gemaakt van spaanplaat, plastic of metaal, dat is inferieur materiaal. Een goede bank daarentegen bevat vaak een massief hardhouten frame, gemaakt van eiken-, strand- of essenhout. Dit laatste frame heeft daarom de voorkeur. Bij het uitkiezen de bank moet je ook kijken naar de bevestiging van het frame. Zo moeten de poten van de bank integraal deel uitmaken van het frame of daaraan vastgeschroefd zijn. Koop geen bank waarvan de poten zijn vastgelijmd. Er is een eenvoudige test die je kunt doen om de kwaliteit van het frame te testen. Ga bij een hoek van de bank staan en til deze hoek zo’n 6 centimeter op. Als ook de andere voorpoot niet snel van de grond stijgt, is dat een teken dat het frame verdraaid en zwak is. Wij raden aan om elke bank te vermijden die deze test niet haalt.

Denk aan de veren

De veren in een bank die de kussens dragen kennen drie kwaliteitsniveaus.

  • Minst kostbaar (en minst duurzaam) zijn de veren die eigenlijk helemaal geen veren zijn, maar gewoon een weefsel of gaas. Koop dit soort banken niet als je doel is om een kwaliteitsmeubel aan te schaffen.
  • De meeste banken maken gebruik van wat bekend staat als ‘kronkelende veren’. Deze veren bestaan uit doorlopende stukken slingerdraad. Deze veren bieden goede ondersteuning, maar kunnen met verloop van tijd doorzakken als het metaal van deze veren te zwaar is.
  • De luxe sofa’s zijn uitgerust met zogenaamde ‘acht-delige handgebonden veren’, deze zijn zeer comfortabel en duurzaam, maar kunnen ook aan de prijzige kant zijn. Sommige experts betwijfelen of deze veren perse comfortabeler zijn, maar dit kunt je zelf beoordelen bij een meubelwinkel.

Conclusie

Samenvattend is het dus belangrijk om eerst te kijken naar wat voor bank in jouw situatie past? Is het een bank voor een gezin met 3 kinderen of woon je op je zelf en zit je er normaal alleen op? Bepaal dit eerst. Daarna is een framecheck belangrijk, dit is namelijk het hart van je bank. Als het frame niet stevig is zal je bank niet lang mee gaan. De veren spelen weer een grote rol in het comfort van de bank. Als je denkt aan deze drie dingen ben je al een eind op weg bij het vinden van de ideale bank.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden