AEC info

Wat is het verschil tussen het ontkalken en het schoonmaken van een koffiezetapparaat?

Geplaatst op

Je koffiemachine is een soort van modern wonder. Met wat koffiebonen, pads of cups, wat water en een druk op de knop zet je snel een lekker bakkie. Maar voor al die moeite die de koffieapparaten erin stoppen om ons te voorzien van een kopje koffie, mogen wij dit apparaat wel wat meer aandacht geven. Zo is het belangrijk je koffiemachine schoon te maken en regelmatig te ontkalken. Een veelvoorkomend misverstand is dat men denkt dat het reinigen van een koffiezetapparaat en het ontkalken hiervan hetzelfde is, dit is echter niet het geval. Door middel van deze blog leer je het verschil te begrijpen en weet je waarom het belangrijk is je machine te reinigen en te ontkalken. 

Wat betekent het om je koffiezetapparaat te ontkalken?

Een kopje koffie bestaat bijna 99% uit water. Het water bevat mineralen, zoals calcium en magnesium die zich kunnen ophopen in het verwarmingselement van je machine. Het ontkalken van een koffiezetapparaat is het verwijderen van de opgehoopte mineralen. Water dat als ‘hard’ wordt beschouwd is nog schadelijker voor koffiemachines, omdat het een hoger percentage mineralen bevat. Om te zorgen dat je water niet hard wordt en je je machine kunt ontkalken kun je een kijkje nemen op ikwilvanmijnkalkaf.nl

Wat gebeurt er als je je koffiemachine niet ontkalkt?

Doordat de mineralen zich ophopen op het verwarmingselement, kan de werking van het element achteruit gaan. Zo is het onmogelijk om de volle smaak van je koffieboon te kunnen proeven. De mineralen kunnen de waterstroom zodanig verstoppen dat de machine stopt met werken als dit niet wordt verwijderd.  

Wat betekent het als je je koffiezetapparaat reinigt?

Koffie is van nature een zeer olieachtige substantie. Na verloop van tijd hopen de koffie-oliën zich op in je machine en vormen een ranzig residu. Zelfs met de beste koffiebonen of de meest geavanceerde koffiemachine is het een onmogelijke opgave om een goed kopje koffie te zetten met een vuile machine. Door je koffiemachine te reinigen verwijder je de opgebouwde resten en zorg je ervoor dat je koffie altijd vers smaakt.

Er zijn verschillende onderdelen van de koffiemachine die in contact komen met koffiemalen of bonen, en die worden blootgesteld aan koffie olie, die regelmatig moeten worden gereinigd. Die onderdelen zijn onder andere karaffen, zetkamers, portafiltermanden en molenbramen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden