AEC info

Wat is graffiti en hoe verwijder je het?

Geplaatst op

Overal in de urbane gebieden komen we graffiti tegen. Het is wat je noemt echt een stedelijk verschijnsel, dat is verbonden met een grootstedelijke gang culture die in de jaren zestig van de vorige eeuw in Amerika opkwam. Graffiti deed in die context dienst als markeringsmethode. Hiermee lieten bendes aan rivaliserende bendes weten wat hun territorium was. We noemen dit ook wel tags. Later werd graffiti opgenomen in de hiphopcultuur. Waarbij het medium uitgroeide tot een ware kunstvorm waarin sterk realistische beelden afgewisseld werden met abstracte vormen en krabbels. Er bestaan natuurlijk ook vormen van graffiti die ronduit lelijk zijn, bijvoorbeeld het krabbelen van wat letters op een muur. Zo wil iemand dan zijn stempel drukken op de stad door een tag achter te laten. Eigenlijk is graffiti al veel ouder, want we komen het al tegen in de Oudheid. Zo zijn er bijvoorbeeld duizenden jaren geleden in de Egyptische piramides tags gezet. We kijken even verder naar de huidige tijd.

Mag je graffiti zetten?

Het is bij wet verboden om graffiti te zetten, omdat het wordt gezien als een vorm van vandalisme. Er worden wel plekken aangewezen waar graffitikunstenaars werken mogen maken. Zo hopen gemeentes deze vorm van creativiteit te kanaliseren. Natuurlijk wordt er ook nog vaak illegale graffiti gezet. Het stiekeme karakter van de kunstvorm heeft een aantrekkingskracht op avonturiers.

Hoe verwijder je graffiti?

Het is niet zo heel gemakkelijk om verf van de muur van je huis te krijgen. En zeg nu zelf: de tag van iemand op je pand ziet er toch niet zo fraai uit. Graffiti verwijderen is een klus voor een expert. Er zijn een aantal manieren waarop je het kunt verwijderen:

  • Je kunt een hoge reiniger gebruiken, maar soms is dat niet genoeg.
  • Verder kun je de verf verwijderen met reinigingsmiddelen. Wel handig om dit door een bedrijf te laten doen, want het middel moet passen bij de ondergrond.
  • Zandstralen gebeurt ook vaak. Met water en een straalmiddel wordt de graffiti dan verwijderd.

Wees voorzichtig wanneer je toch wel aan de slag gaat, want sommige apparaten zijn zo sterk dat ze de gevel kapot kunnen maken!

Conclusie

Graffiti heeft een lange geschiedenis en komt in verschillende vormen voor- gewenst of juist helemaal niet. Wanneer het laatste geldt, dan kun je de verf laten verwijderen door een expert. Zo weet je zeker dat het goed gebeurt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden