AEC info

Voldoet mijn bedrijf aan de Arbowetgeving?

Geplaatst op

Voor werkgevers en werknemers zijn in de Arbowet diverse regels opgesteld met betrekking tot gezondheid en veiligheid. Op deze manier dienen werkgevers voldoende veiligheid te garanderen op de werkvloeren zodat werknemers hier kunnen werken. In de wet staan diverse verplichtingen waar zowel werknemer als werkgever zich aan moet houden. Dit geldt voor iedereen die werkt, waaronder parttime en flexwerkers. Voldoet jouw bedrijf aan deze regels?

De Arbowetgeving in drie lagen

De Arbowet is een kaderwet. Dat wil betekenen dat er geen richtlijnen en verplichtingen zijn vermeld voor concrete situaties, maar voor algemene werkstructuren binnen bedrijven. Naar concrete arbeidsomstandigheden kan verwezen worden in de Arbobesluit en de Arboregeling. Deze kaderwet is dus opgebouwd in drie lagen.

Arbowet: de wet is de grondlegger van de Arbowetgeving. Vanuit de beschreven regels en richtlijnen kan verwezen worden naar de concrete vastgestelde werksituaties.

Arbobesluit: hierin staat beschreven aan welke regels een werkgever en werknemer moet voldoen om veiligheid en gezondheidsrisico’s tegen te gaan.

Arboregeling: in de laatste laag van de wet staat beschreven wat de gedetailleerde eisen van deze regels en richtlijnen zijn.

Als bedrijf voldoen aan deze wet

De werkgever dient zich dus te voldoen aan de Arbowet. Op deze manier kan het bedrijf veiligheid en een gezonde werkomgeving garanderen. Wanneer je voldoet aan de wet kom je als bedrijf ook in aanmerking voor verzekeringen in geval van een ongeluk. In sommige bedrijfsomgevingen kan veiligheid garanderen een complexe zaak worden. Want ben jij op de hoogte van alle gevaren op de werkvloer?

Veilig elektronische objecten gebruiken

Wanneer jouw bedrijf gebruik maakt van elektronische objecten, dan is het zaak om deze te laten inspecteren. Met een NEN 3140 keuring worden alle technische installaties gecontroleerd en gekeurd. Dit is een belangrijk onderdeel van de algemene arbeidsinspectie. Na de goedkeuring kunnen de werknemers vertrouwd te werk gaan op de werkvloer. Bij een NEN 3140 keuring wordt onder andere gekeken naar:

  • Aarding
  • Bliksembeveiliging kantoorpand
  • Werking elektrische schakelaars
  • Controle elektrische gereedschappen
  • Controle elektrische installaties

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden