AEC info

Vier kenmerken van een industrieel interieur

Geplaatst op

De laatste jaren wint een industrieel ingericht huis aan populariteit en het is begrijpelijk waarom dat zo is. Een industrieel design is vaak een combinatie en contrast van oude, ruwere materialen en moderne, strakke lijnen. Daarbij is de uitstraling eenvoudig maar luxueus. De mogelijkheden zijn eindeloos en daarom nemen we in dit blog een kijkje naar diverse kenmerken en trends die vallen onder een industrieel design.

1. Het design van de vloer is een bepalende factor

Bij een industrieel interieur wordt over het algemeen gewerkt met redelijk neutrale tinten die niet te veel in het oog springen, gepaard met een ‘cleane’ uitstraling. Als we kijken naar de vloer betekent dat dus geen kleine, asymmetrische tegels in verschillende kleuren maar eerder een naadloze gietvloer in een betonlook of een lichte glossy afwerking. Dergelijke vloeren zijn robuust en geven het direct een industriële uitstraling. Niet voor niets worden dergelijke vloeren ook veel gebruikt in daadwerkelijke bedrijfspanden en magazijnen, al zijn de voordelen in woonkamers ook duidelijk.

2. Wegwerken is onnodig bij industrieel design

Niets ademt industrieel design als muren waarbij de ruwe bakstenen zichtbaar zijn of een plafond waar je de balken en eventueel zelfs een aantal leidingen kunt zien. Daarbij wordt er dus weinig tot niet geverfd om het de authentieke uitstraling te laten behouden, waarbij de focus vooral op de materialen ligt. Denk naast de bakstenen bijvoorbeeld aan grote metalen buizen als onderdeel van de airco.

3. Creëer ruimtelijkheid

Bij de term ‘industrieel design’ denken we vaak aan een loft in een oude fabriekshal als het ideaal. Het is daarom ook belangrijk om dat gevoel te creëren, ook al heb je een normaal appartement. Leg daarbij de focus op het creëren van ruimtelijkheid. Dit kan door middel van een ‘open room concept’ waarbij de woonkamer en de keuken volledig met elkaar in verbinding staan en je door het hele appartement of huis kan kijken. Is dit niet mogelijk? Zorg dan dat je op andere manieren ruimtelijkheid creëert, door bijvoorbeeld weinig zaken in huis te hebben die puur decoratief zijn. Kies voor spullen die multifunctioneel en esthetisch verantwoord zijn.

4. De ideale combinatie van hout en metaal

Zoals gezegd werkt een industrieel design met een combinatie van oud en nieuw. Als we kijken naar de inrichting en vooral het meubilair komt die combinatie veelal terug als spullen van hout en metaal. Hout geeft de authentieke of zelfs oude uitstraling, terwijl metaal de moderne kant van de inrichting perfect invult. De kleurencombinatie van beide materialen is wel belangrijk om in het achterhoofd te houden. Daardoor wordt het een geheel of juist niet.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden