AEC info

Tips om zelf aan de slag te gaan met stucwerk

Geplaatst op

De meeste woningen in Nederland beschikken over goed afgewerkte muren. Dankzij goed stucwerk heb je de basis van een mooi woninginterieur. Bij het klussen in huis wordt het uitvoeren van stucwerk vaak onderschat. Je loopt tegen problemen aan of het wordt verkeerd uitgevoerd. We geven je daarom graag wat tips van de ervaren stukadoor uit Lelystad. We benoemen waar je op moet letten wanneer je zelf aan de slag gaat.

Voorbereiding

We behandelen onder andere het voorbereiden, uitvoeren en het droogproces. Zoals bij veel kluswerk is de voorbereiding een belangrijk onderdeel. Tijdens de voorbereiding kun je een afweging maken of het het waard is om dit zelf uit te voeren of dit toch uit handen te geven. Het kan namelijk veel tijd en werk kosten. Het beste is om je hierover te laten adviseren bij een ervaren stukadoor.

Wanneer je hebt gekozen om zelf aan de slag te gaan, start de voorbereiding met het leegmaken van de betreffende ruimtes. Zorg dat deze ruimtes volledig leeg zijn of goed opgeruimd. Het is namelijk belangrijk dat je met een volledige focus kan gaan klussen zonder de hinder van allerlei obstakels.

Start vervolgens met het klaar maken van de betreffende oppervlakte waar je stucwerk op gaat verrichten. Let hierbij ook op het verwijderen van elektrische plaatjes, radiatoren en andere objecten. Je kunt hierbij nog eventueel ervoor kiezen om aansluitende deuren te halen uit de scharnieren en aan de kant te plaatsen. Plak vervolgens alles goed af en bedek de vloer.

Uitvoeren stucwerk

Wanneer alles is afgeplakt kan het stucwerk starten. Zorg bij de uitvoering dat de oppervlakte goed belicht is. Eventuele onregelmatigheden in het uitvoerwerk vallen dan goed op, zodat je dit tijdig kan corrigeren. Vergeet niet om tijdens het klussen geplande pauzes te houden. Denk hierbij aan het overgaan naar een nieuwe oppervlakte. Het gaat er uiteindelijk om dat je gefocust hele oppervlaktes in een zit kan uitvoeren.

Nawerk

Na het uitvoerende werk is de nazorg ook een belangrijke factor. Je kunt het beste stucwerk zo natuurlijk mogelijk laten drogen. Doe dit dus niet handmatig met een föhn of iets dergelijks. Je kunt het beste een raam loszetten en de verwarming niet te hoog zetten. De dikte van het stucwerk moet gemiddeld 1 dag per millimeter drogen. Afhankelijk van je uitgevoerde werk kost het dus een paar dagen voordat het stucwerk volledig is opgedroogd.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden