AEC info

Kamer geluidsdicht maken: hoe werkt het?

Geplaatst op

Voor velen van ons is thuis de plek waar we ons ontspannen, ontsnappen aan de buitenwereld en momenten van gelukzalige rust ervaren. Maar al te vaak worden onze forten van eenzaamheid overspoeld door het geluid van verkeer, buren, voetgangers en de bouw, die ons willen storen en onze geest uit hun rust willen rukken. Dit is misschien een symptoom van het moderne leven, maar dat betekent niet dat we het moeten accepteren. In dit artikel onderzoeken we hoe we je huis geluiddicht kunnen maken en hoe we het zen van een vredig huis kunnen herstellen.

Hoe werkt geluidsisolatie?

Om dit te kunnen beantwoorden, moeten we eerst begrijpen wat geluid is en hoe het werkt. In het meest basale geval is geluid de energie die wordt geproduceerd wanneer iets trilt. Deze energie gaat in golven van de bron naar buiten, waardoor de lucht en alle voorwerpen waarmee ze in contact komen, ook met dezelfde frequentie trillen.

In tegenstelling tot licht, reizen geluidsgolven relatief gemakkelijk door de meeste objecten, waardoor je nog steeds verkeerslawaai kunt horen ondanks dat je ramen gesloten zijn.

Geluidsisolatie werkt door extra obstakels toe te voegen waar geluidsgolven doorheen moeten reizen, waardoor de energie van elke golf wordt verminderd totdat deze onhoorbaar is of zozeer gedempt dat hij nauwelijks hoorbaar is.

Waarom je kamer geluidsdicht maken?

Er zijn vele redenen waarom mensen besluiten om hun huis geluiddicht te maken, maar de meest voorkomende is om te voorkomen dat er lawaai in/uit gaat en om de waarde van het pand te verhogen.

Het buitensluiten van geluid van buiten

Als je in een lawaaierige omgeving woont met veel weg- en voetgangersverkeer, dan weet je hoe storend straatlawaai kan zijn. Het geluid van motoren, piepende banden, sirenes en geschreeuw zijn allemaal aan de orde van de dag en kunnen je slaap of concentratie gemakkelijk verstoren.

Onbezonnen en lawaaierige buren kunnen een nachtmerrie zijn. Ze kunnen je levenskwaliteit ernstig beïnvloeden door je slaappatronen te verstoren en je geest de kans te ontnemen om te herstellen van een volle dag van mensen die je aandacht vragen.

Het geluid binnenshuis houden

Muzikanten, vloggers en anderen die voor hun beroep een opnameruimte nodig hebben, kunnen rekening houden met hun buren en hun huis, of op zijn minst een kamer, geluiddicht maken. Dit wordt gedaan om het lawaai dat ze maken tot een minimum te beperken om het leven van anderen in de omgeving niet te storen.

Waardeverhogend

Goed geluiddichte huizen zorgen voor een zekere rust. Bij binnenkomst ben je geïsoleerd van de buitenwereld omdat het lawaai je niet kan bereiken. Deze rust kan de waarde van je huis aanzienlijk verhogen, vooral als je langs een drukke weg zit of in een bijzonder luidruchtige omgeving woont.

Hoe maak je je kamer geluidsdicht?

Nu we weten wat geluiddemping doet en wat de redenen zijn waarom mensen hun huis geluiddempend maken, laten we eens een duik nemen in hoe we hetzelfde met je huis kunnen doen.

Repareer eventuele gaten of scheuren in de muren

Controleer je muren en let goed op de gebieden rond kozijnen, ventilatieroosters en stopcontacten. Als je gaten of scheuren vindt, repareer deze dan met een kit. Als de schade aanzienlijk is, neem dan contact op met een professional om scheuren en gaten in gipsplaten of gips te behandelen.

Verzegel je deuren

Het aanbrengen van verweringstrips op je deurkozijnen helpt niet alleen om warmteverlies te voorkomen, maar kan ook helpen om het geluid dat door je hele huis reist, te beperken.

Vervang je binnendeuren

Als de deuren in je huis hol zijn, kunt je overwegen deze te vervangen door stevige deuren. Dit zal de hoeveelheid geluid verminderen dat erdoor kan. je kunt proberen het zelf aan te brengen, maar voor echt goede resultaten kunt je beter contact opnemen met professionals.

Vervang of repareer je ramen

Dit is een dure optie, afhankelijk van het aantal ramen dat je vervangt. Echter, het upgraden van je ramen naar een dubbele of driedubbele beglazing met PVC-kaders kan de geluidsoverlast drastisch verminderen. Als je de voorkeur geeft aan natuurlijke materialen, kan het hebben van je houten ramen en kozijnen gerepareerd kan ook helpen bij het verminderen van de rumoer en lawaai van buitenaf.

Isoleer je muren en plafond

Het installeren van isolatieproducten, zoals een akoestisch plafond, massieve vinyl, neopreenrubber, visco-elastisch schuim en glasvezel achter muren en plafondpanelen, kan de hoeveelheid geluid dat je huis binnenkomt of buitenkomt drastisch verminderen.

Praktische tips voor het geluidsdichter maken van je woning

Als je niet in staat bent om bovenstaande suggesties in de praktijk te brengen vanwege financiële beperkingen of als je de woning huurt, zijn er andere methoden die je kunt gebruiken die de bank niet zullen breken of die geen toestemming van een andere persoon vereisen.

Maak gebruik van grote, dikke tapijten

Als je het niet kunt verdragen om je hardhouten vloeren te bedekken, is de volgende beste optie voor het blokkeren van een deel van het lawaai van onderaf is het gebruik van tapijten. Het juiste tapijt kan een kamer echt aan elkaar binden, maar ook een zachte, warme schuilplaats voor je voeten bieden.

Overweeg het ophangen van zware gordijnen

Het vervangen van je gordijnen voor een alternatief van een zwaarder materiaal kan een verrassende hoeveelheid lawaai van de straat absorberen. Om nog meer geluid te blokkeren, moet je ervoor zorgen dat je gordijnen ook de muur onder en boven de ramen bedekken. Voor een fantastische klus kunt je onze fantastische gordijnbevestigingsservice overwegen.

Stel je meubels opnieuw in

U kunt een deel van het geluid van de buren blokkeren door je meubels zo te plaatsen dat grotere stukken tegen de gemeenschappelijke muur worden geplaatst.

Bouw en vul een grote boekenkast

Deze is speciaal bedoeld voor boekliefhebbers. je kunt kiezen uit meubels op maat of flat-pack montage. Door de boekenkast te vullen en ervoor te zorgen dat er niet veel lege ruimte op de planken is, zult je merken dat een goede hoeveelheid lawaai van buitenaf, of van je buren, niet in staat is om de kamer binnen te komen, omdat boeken uitstekend zijn in het absorberen van lawaai. Als je een gepassioneerd boekliefhebber bent, lees dan onze blog over hoe je de perfecte leeshoek kunt maken.

Conclusie

Dus daar hebben we het, je gids voor de geluidsisolatie van je huis. Zoals we ontdekten, kunt je je huis op verschillende manieren geluidsisolerend maken, van het isoleren met geluidsabsorberende materialen tot het eenvoudigweg neerleggen van een tapijt en het herinrichten van je meubels. Hoewel je met elk van deze methoden succes kunt boeken, adviseren wij je voor het beste resultaat enkele van de suggesties te gebruiken en ze tegelijkertijd toe te passen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden