Geplaatst op
Het water wat we in Nederland gebruiken bevat een zeker hoeveelheid kalk. Als er veel kalk in het water zit wordt dit ook wel hard water genoemd. Na verloop van tijd is te zien dat dit kalk zijn sporen achterlaat. Denk bijvoorbeeld aan kalkaanslag in de douche en in de waterkoker of je Senseo koffiezetapparaat. De vraag is of deze kalkaanslag kwaad kan. In deze blog kijken we naar mogelijke schadelijke effecten van kalkaanslag op je gezondheid en de apparaten zelf.
Invloed kalkaanslag op je gezondheid
Zoals gezegd bevat al het water dat in Nederland uit de kraan komt kalk. Alleen speciaal behandeld water dat gebruikt wordt om bijvoorbeeld ramen professioneel te reinigen bevat het niet. In het water waar we mee koken en thee of koffie maken zit dus wel kalk. De hoeveelheid kalk verschilt per bron van het water. Hoe meer kalk , des te ‘harder’ het water is. Over het algemeen heeft het Nederlandse drinkwater een hardheid van 5,6 dH en dat valt in de categorie ‘zacht water’. Deze hoeveelheid kalk is dan ook niet schadelijk voor de gezondheid. Kalk (calcium) is namelijk een stof die je lichaam nodig heeft voor sterke botten. Let wel op dat dit geldt bij een natuurlijke inname, dus drinken. Als je jezelf doucht met water dat erg veel kalk bevat, kan dat wel leiden tot een droge huid. Hoewel dit niet bijzonder schadelijk is, is het wel vervelend.
Invloed kalkaanslag op je apparaten
Apparaten die veel gebruik maken van water, denk aan wasmachines, waterkokers en koffiezetapparaten krijgen te maken met kalkaanslag in de leidingen. Na verloop van tijd hoopt deze kalkaanslag zich steeds verder op. Dit heeft zeker een negatieve invloed op de levensduur van de apparaten. Afhankelijk van de hardheid van het water zullen de apparaten en leidingen sneller slijten. Om dit te voorkomen moet je deze apparaten dus eens in de zoveel tijd ontkalken.
Hoe verwijder je kalkaanslag?
Slimme apparaten, zoals Senseo koffiezetapparaten, geven automatisch aan wanneer er teveel kalk in het apparaat zit en deze ontkalkt moeten worden. Hoewel een Senseo ontkalken niet bijzonder lastig is, kost het op den duur wel veel tijd omdat het regelmatig moet gebeuren. De meeste koffiezetapparaten hebben en speciaal ontkalkingsmiddel wat ze aanraden om te gebruiken bij de ontkalking. Dit doet u in het waterreservoir en u doet alsof u een kopje koffie zet, maar dan zonder de koffie zelf. Op die manier vloeit het ontkalkingsmiddel door de leidingen en kan het worden opgevangen in een kopje. Herhaal dit proces een of twee keer en de leidingen zijn weer schoon! Waterkokers kunt u ook behandelen met ontkalkingsmiddel, maar ook met citroen of azijn. Bij citroensap of een ontkalkingsmiddel moet u het een half uurtje in de waterkoker te laten staan en deze daarna uit te spoelen. Maakt u gebruik van azijn? Vul dan de waterkoker met azijn en water en kook het goed door. Na een half uurtje kunt u de waterkoker uitspoelen. Daarnaast kunt u kalkaanslag voorkomen door gebruik te maken van een waterontharder. Dit apparaat haalt vooraf al kalk uit het water, zodat het niet meer in uw apparaten terecht komt.