AEC info

Hulp bij het kopen van een woning op een veiling

Geplaatst op

Op een veiling een woning kopen kan je veel geld schelen ten opzichte van een makelaar. Maar het brengt ook grotere risico’s met zich mee. Hoewel het in Nederland weinig gebeurt, behandelen we in dit blog diverse tips om je op weg te helpen in de wereld van veilingverkoop.

Stel je uiterste budget vast

De belangrijkste tip is misschien wel om van tevoren een budget vast te stellen waar je sowieso niet overheen wilt. Dit doe je door te onderzoeken wat onroerend goed waard is op de huidige markt. Dit verschilt echter zeer sterk, bijvoorbeeld in laag- of hoogconjunctuur.

Bekijk bijvoorbeeld de huidige huizenprijzen die bij makelaars te koop staan. Of vraag makelaars in het gebied om hun mening. Het is namelijk een fabel dat alle onroerend goed goedkoop wordt verkocht op een veiling. Een veiling wordt vaak als verkoopmiddel gebruikt, omdat er snel geld nodig is bij de verkoper. Bijvoorbeeld bij het plots verliezen van inkomen.

Koop niet op de eerste woningveiling die je bezoekt

Als je van plan bent om je woning aan te kopen via een woningveiling, dan is het raadzaam om er eerst een paar te bezoeken en aan te voelen hoe het te werk gaat. Praat op zo’n veiling met andere mensen over hun ervaring en deel jouw wensen met anderen.

Laat de woning onderzoeken

Heb je de juiste woning op het oog? Verzeker jezelf ervan om een woningonderzoek uit te voeren. Ja, het kost je extra geld. Doe je het niet? Dan loop je het risico dat je veel meer geld uitgeeft doordat je op onvoorziene kosten komt te staan. Hierdoor kun je uiteindelijk boven je gestelde budget komt.

Bereid een hypotheekaanvraag voor

Het aanvragen van een hypotheek kan, zeker in de zomermaanden, een lange tijd in beslag nemen. Daarom is het raadzaam om een hypotheekaanvraag goed voor te bereiden. Zo kun je bepaalde checks doen om te achterhalen hoeveel je maximaal kunt lenen. In sommige gevallen kun je zelfs al een principeakkoord aanvragen bij je hypotheker. Dit kan het proces aanzienlijk versnellen en kan je ook helpen om te beslissen wat je uitgavenlimieten zijn, zoals hierboven ook al aangegeven.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden