AEC info

Hoe wordt aluminium gemaakt?

Geplaatst op

In deze blog leggen we uit hoe metalen worden gemaakt, meer specifiek; Aluminium. We gaan beginnen bij de grondstof aluminium en uiteindelijk bij de waterkokers in onze keuken of een ander aluminium product, hoe wordt aluminium gemaakt? 

Stap 1: Laten we beginnen met Bauxiet.

Bauxiet is de belangrijkste grondstof die we nodig hebben om dit veelzijdige metaal te maken. Het bauxietgesteente wordt uit een laag van de evenaar een paar meter in de grond verzameld. Vervolgens wordt het verscheept om te worden gereinigd en gemalen in de bauxietmolen. Door dit proces en de reiniging krijgen we een extractie genaamd Alumina of aluminiumoxide. Om dit oxide volledig te scheiden van het gesteente wordt het door een heet mengsel van bijtende soda en kalk gehaald, het wordt verwarmd en gefilterd en gedroogd om er een wit poeder van te maken, dit is waar het aluminiumoxide het zuiverst is.

Stap 2: De verwerking

De volgende stap is de verwerking van het metaal. Hier wordt het aluminiumoxide omgezet in aluminium, het spannende onderdeel! De eerste stap in het veranderingsproces is het veredelingsproces. Het aluminiumoxide wordt gemengd met twee andere vitale componenten, elektriciteit en koolstof. De elektriciteit wordt door zowel de negatieve als de positieve kathode/anode gespoeld, beide gemaakt van koolstof, terwijl dit gebeurt de anode reageert met de zuurstof van het aluminiumoxide waardoor CO2 ontstaat.

Stap 3: Extrusie

Afhankelijk van waar het aluminium voor gebruikt gaat worden, wordt het ofwel gegoten in extrusie staven, plaatstaven of een gieterij legering. Dit volgende deel is creatiever, want dit is het deel waar je je aluminium spullen maakt! Het heet de extrusietrap. 

Het extrusiestadium is waarschijnlijk een van de meest arbeidsintensieve onderdelen van deze metaalproductie. Het biedt zoveel mogelijkheden om flexibel een product te maken. Als je aluminium staaf eenmaal is losgelaten en afgekoeld, wordt hij in een machine geperst in een vorm gedaan, dat formeel bekend staat als een matrijs.

Als je aluminium goed kent, weet je hoe buigzaam het is en dat is een van de redenen waarom het zo’n bruikbaar metaal is. Het kan worden gewalst in platen van 60 cm lang en 0,006 mm dun en toch draagbaar zijn. Aluminium strips zijn meestal gemaakt om dingen te maken zoals foliën..

Stap 4: de vorm

Het voorlaatste deel van het proces is het creëren van de primaire gieterij legeringen die vervolgens worden gegoten in alle verschillende vormen en maten. Het wordt opnieuw gesmolten en verwerkt tot wielvelgen, auto-onderdelen en cilinderkoppen.

Tot slot is de laatste fase voor iedereen: recycling.

Aluminium is een van de beste metalen materialen die gemakkelijk kunnen worden gerecycled en geen invloed hebben op de hoeveelheid. Het kan worden gerecycled tot hetzelfde, of een ander compleet nieuw en ander product, wat vrij fascinerend is.

Dus daar heb je het, een basis stap voor stap proces over hoe te extraheren en hoe aluminium wordt gemaakt, vanaf nul.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden