Geplaatst op
Het is een schitterende stijl waar veel mensen al verliefd op geworden zijn, we hebben het over de Japanse of zenstijl. Erg inspirerend om een blog hierover te schrijven, zodat we jullie ook weer kunnen inspireren een mooie tuin in Japanse stijl te maken. Benieuwd naar? Lees dan snel verder in deze blog. We beloven je dat je daarna een mooie Japanse tuin in kunt richten.
De basis
We zien als basis van de tuin de stenen elementen samen met de natuurlijke schoonheden als de japanse sierkers of de magnolia. Een geweldige kleur van deze kunstwerken van de natuur vult dan je tuin wanneer je deze kers of magnolia in de tuin hebt staan. Voor de stenen elementen kiezen we vaak voor beton of natuursteen, bijvoorbeeld een beeld van beton en een natuurstenen vijver. Ook mogen de bekende koikarpers niet ontbreken. Zo gaat het design al snel richting een Japanse of zenstijl.
Water
We tipten het net al even aan, water is erg belangrijk in een Japanse tuin. Een element dat staat voor leven, opnieuw geboren worden en helen. Een mooie plek ook om een centrum van je tuin te zijn, daar kan dan alle energie naar toe stromen.
Stenen
Zie je wel eens op elkaar gestapelde stenen in een Japanse tuin en vraag je je af waar die voor staan? Nou, voor de hemel, de aarde en de mens. In de volgorde van groot naar klein. Dat is zo mooi aan de Japanse tuin, dat er zoveel symboliek in te vinden is.
Geen symmetrie
In de Japanse tuin zul je zelden symmetrie aantreffen, behalve misschien in het grind waar patronen in geharkt worden. Dit laatste is een meditatieve oefening. Een zentuin is erg natuurlijk, juist door de niet symmetrische manier waarop de planten, bomen en andere elementen in de tuin liggen. In de natuur zie je doorgaans ook geen strak geplante bomen, bijvoorbeeld in een regenwoud, maar alles kriskras door elkaar. Natuurlijk is er in de natuur wel symmetrie te vinden, maar de onderlinge verhoudingen, zoals afstand van elkaar, zijn dit vaak niet.