AEC info

Hoe maak ik een loft van mijn zolder?

Geplaatst op

Een zolder kan heel gemakkelijk om getoverd worden tot een loft. Wat is een loft en waarom is het leuk er een te maken? In de blog nemen we deze vragen en meer met je door in deze blog. We geven je inspiratie om zelf bovenop zolder een loft te maken. Spanhakdakwerken.nl helpt je graag verder om je loft boven licht en ruimtelijke te maken. Lees snel verder!

Wat is een loft?

Een loft valt te kenschetsen als een bijzonder ruime woning die uit een ruimte bestaat. Dat is dus ideaal voor op zolder. Een loft heeft veel weg van een studio, maar vaak is dit type woning veel kleiner dan een loft. De studio en de loft delen wel een functie, namelijk een ruimte waarin wonen en werken gecombineerd kunnen wonen. Dit laatste heeft veel te maken met de ontstaansgeschiedenis van de loft: deze kwam tot stand in de grote steden van Amerika. Industriële ruimten kwamen leeg te staan en werden voornamelijk door kunstenaars omgetoverd tot plekken waarin wonen en werken mogelijk was. De riante afmetingen van de oude industriële gebouwen maakten het voor de kunstenaars mogelijk om grote werken te maken, iets wat in een kleinere residentiële ruimten veel moeilijker was. Je zou dit omtoveren kunnen zien als kraken, want het was verboden om te wonen in een ruimte die daar niet voor bedoeld was. In de jaren daarna werden er ook lofts nieuw gebouwd en werd het een luxe vorm van wonen. Ook in Europa zie je de loft op een gegeven moment opduiken in industriële gebouwen. Voorbeelden daarvan zie je bijvoorbeeld in Berlijn, waar leegstaande gebouwen uit de DDR-tijd ingezet omgetoverd werden tot loft, zodat kunstenaars er op grote schaal in konden werken. Veel van dit soort plekken bestaat nog.

Hoe richt je een loft in op zolder?

Een van de belangrijkste zaken is voldoende licht te brengen op de zolder. Dat kun je heel gemakkelijk realiseren door een dakkapel te laten plaatsen, zo’n ding opent de zolder en het daglicht kan naar binnen stromen. Ook in termen van ventilatie is het heerlijk. Zet er een mooi groot raam in en je hebt al het licht en de lucht die je je maar kunt wensen. De ruimte van een zolder wordt meestal niet onderbroken door een muur, maar wanneer dit wel zo is, dan kun je deze (als deze niet dagend is) gerust wegbreken. Leg een mooie houten vloer en verf de wanden in een lichte tint, want door dit laatste oogt de ruimte groter. Daarbij kun je een douche en een keukenblok installeren. Zo wordt je loft een zelfvoorzienende ruimte in je huis. Door meubels slim meer te zetten en te spelen met het lichtplan, kun je verschillende delen in je loft creëren, zoals een zit- en eetgedeelte.

Wat heb je aan een loft?

Natuurlijk kun je zelf enorm genieten van een loft, een beetje een ontspanningsruimte waarin je niet gestoord wordt als je bijvoorbeeld thuis aan het werk bent. Daarnaast is het een geweldige plek voor:

  • Een thuiswonend, studerend kind.
  • Het zelfs mogelijk om dit deel van je huis te verhuren. Ideaal zou dan een eigen trap naar de zolder zijn, die via de buitenkant loopt of via een zijdeur.
  • Een loft zorgt voor een mooie plek op je zolder, waar je anders spullen neerlegt die je nooit meer gebruikt.

Veel betere besteding van je ruimte dus!

Conclusie

Ga eens praten met een expert op het gebied van dakdekken, om zo een plan op te stellen waarmee je de zolder van je woning in een loft kunt veranderen. We wensen je veel plezier met het uitvoeren van je plannen. Blijf ons volgen zodat we je kunnen inspireren met meer leuke ideeën!

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden