AEC info

Hoe lang duurt het bouwen van een huis

Geplaatst op

In de bouw gebruiken bedrijven steeds vaker kant-en-klaar oplossingen. Delen van het huis komen rechtstreeks uit de fabriek, waardoor een prefab woning vrij snel in elkaar kan worden gezet. Hoe lang duurt het tegenwoordig nog om een huis te bouwen?

Prefab huizen

Als je langs een gebied met nieuwbouw rijdt, is de kans groot dat je grote betonnen constructies verplaatst ziet worden. Bouwvakkers hoeven tegenwoordig alleen nog de onderdelen op hun plaats te zetten om vervolgens de ruimtes met elkaar te verbinden. Bouwbedrijven werken vaak projectmatig waardoor er in rap tempo huizen uit de grond kunnen worden gestampt. Door deze manier van werken kan een huis al in 4 maanden opgeleverd worden.

Traditioneel bouwen

Er spelen wel een aantal factoren waardoor mensen toch nog vaak voor een traditionele methode van bouwen kiezen. Allereerst heeft de toekomstige bewoner simpelweg meer keuzemogelijkheden, doordat de indeling en opbouw van het huis nog niet vaststaat. Daarnaast wordt met de traditionele bouwmethode het huis beter afgewerkt, wat positief is voor de waarde van het huis. Wijzigingen in een later stadium zijn ook mogelijk. Deze manier van bouwen kost wel meer tijd, reken op minimaal 10 maanden.

Andere factoren

Bij elk bouwproject zijn er een aantal factoren die de duur van de bouw aanzienlijk kunnen vertragen. Zo is het type ondergrond erg invloedrijk, aangezien dit vaak moet worden geëgaliseerd. Het bepaalt ook hoeveel heipalen er de grond in moeten. Daarnaast is er ook een bureaucratisch aspect: zijn alle vergunningen rond? Een wijziging in de bouwplannen kan een nieuw akkoord van een gemeente vereisen. Ten slotte ben je ook afhankelijk van de planning van je bouwbedrijf: wanneer zijn er voldoende bouwvakkers en materialen beschikbaar? In economische hoogtijdagen hebben bedrijven vaak de handen vol, terwijl tijdens crises bouwbedrijven snel op omvallen kunnen staan.

Je kunt natuurlijk ook gewoon kiezen voor een bestaand huis, ook al is de huizenmarkt krap. Wil je de gekte van Amsterdam ontlopen? Kijk dan eens bij het aanbod van een makelaar in Hilversum.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden