AEC info

Hoe kun je het beste zonnepanelen schoonmaken?

Geplaatst op

Zonnepanelen hebben geen bewegende delen, waardoor er niet veel onderhoud nodig is. Reiniging is een aspect van het onderhoud van zonnepanelen dat secuur gedaan moet worden. In dit artikel leer je hoe zonnepanelen op een goede manier schoon kunt maken. Lees snel verder en doe er je voordeel mee.

Hoe kan ik zonnepanelen schoon te maken?

Het eerste wat je het kunt doen, is contact opnemen met de fabrikant van je zonnepanelen. Zij hebben specifieke aanbevelingen voor het reinigen van deze kostbare technische hulpmiddelen. Hieronder nemen we een aantal stappen met je door:

  • Stap 1. Zonnepanelen kunnen ongelooflijk heet worden in de zon. Maak daarom zonnepanelen schoon in de ochtend / middag, of kies een relatief koele dag.
  • Stap 2. Probeer eerst of je tuinslang alleen de klus klaart. Als er zich veel stof en vuil heeft opgehoopt, moet je misschien grondiger schoonmaken. Hoe doe je dat? Vul een emmer of spuitfles met warm water en zeep – een telescoopsteel is handig om zonnepanelen reinigen makkelijker te maken.
  • Stap3. Reinig vervolgens het oppervlak van het zonnepaneel met een zachte doek of spons op de telescoopsteel. Je hoeft de bedrading eronder niet schoon te maken.

Waarom zou ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

We weten dat stof, vuil, stuifmeel, vogeluitwerpselen en ander vuil het rendement van zonnepanelen negatief kunnen beïnvloeden. Google voerde een baanbrekend experiment uit op hun 1,6 MW solarfarm in Mountain View, Californië. Zonnepanelen die al 15 maanden in gebruik waren, werden grondig gereinigd. Het resultaat hiervan was dat hun elektriciteitsproductie verdubbelde. Dezelfde studie liet ook zien dat regen de zonnepanelen niet 100% schoonmaakte. Zonnepanelen die professioneel werden gereinigd, hadden een 12% hogere opbrengst aan elektriciteit dan de zonnepanelen die door regen werden gereinigd.

Hoeveel geld kost het wanneer je zonnepanelen niet reinigt?

Het is redelijk om aan te nemen dat zonnepanelen 15-25% van hun rendement verliezen als ze niet goed gereinigd worden. Dit betekent feitelijk dat ze 15-25% minder elektriciteit zullen produceren, die energie haal je dan bij het nutsbedrijf. Omgekeerd, wanneer je ze wel reinigt hoe je deze energie niet in te kopen, waardoor dus geld bespaart.

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Vaak is er meer vervuiling in de winter, daarom is de lente een goed moment om de jaarlijkse schoonmaak te doen. Zonnepanelen die één en twee keer per jaar worden schoongemaakt, produceren respectievelijk 3,5% en 5,1% meer elektriciteit dan de zonnepanelen die niet worden schoongemaakt. Dus tel uit je winst.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden