AEC info

Hoe goed is vloerverwarming?

Geplaatst op

Hoe energie-efficiënt is vloerverwarming nou eigenlijk als we deze manier van verwarmen vergelijken met de traditionele kachel? Dat is de vraag die we gaan beantwoorden in deze blog. Vloerverwarming is de manier van verwarmen door middel van buizen onder de vloer. De cv-ketel pompt water door deze buizen waardoor de vloer de gewenste temperatuur krijgt. Als de vloer een bepaalde temperatuur heeft, dan zal de kamer ook warmer worden. Hoe verschilt deze manier van verwarming met de normale bovengrondse kachel? Dat gaan we in deze blog bespreken.

Efficiëntie

Volgens de website van de Amerikaanse bond van energiespaarders heeft vloerverwarming een aantal voordelen vergeleken met andere manieren van verwarmen. Het is namelijk efficiënter dan de kachel en luchtverwarming omdat er geen energie verloren gaat. Hieronder gaan we uitleggen waarom dat zo is.

Flexibiliteit en anti-allergie

Het gemakkelijke aan vloerverwarming, is dat deze kan werken op verschillende energiebronnen, namelijk: gas, olie en hout. We vinden elektrische vloerverwarming ook een prima optie die je zou kunnen gebruiken. Vloerverwarming is goed voor mensen die veel last hebben van allergieën, omdat er geen irriterende deeltjes kunnen vrijkomen in de ruimte.

Geleidelijke warmteverspreiding

Er zijn meerdere aspecten van vloerverwarming die het een goede optie maken. Vloerverwarming distribueert namelijk de warmte gelijk over de hele vloer, waardoor de onderste helft van een kamer het warmst is. Dit zorgt voor een aangenaam gevoel van warmte terwijl de gemiddelde temperatuur niet hoog wordt. Bij een kachel bijvoorbeeld gebeurt dit vaak wel. Deze verdeelt de warmte slecht en daarnaast duurt het langer voordat een ruimte op een comfortabele temperatuur is. Het is bewezen dat vloerverwarming warmte 15% beter vasthoudt dan traditionele manieren van verwarming.

Geïsoleerde ruimtes

Warmte wordt nog beter vastgehouden in een geïsoleerde ruimte. Vloerverwarming wordt het meeste toegepast in de badkamer en keuken. Dit type verwarming werkt het best in kleine ruimtes met lage plafonds. In grotere ruimtes is het misschien niet altijd de beste optie, omdat het veel energie kost om met vloerverwarming een grote ruimte te verwarmen. Wij raden je aan om met een verwarmingsspecialist contact op te nemen om eruit te komen welke soort verwarming het best bij je woning past.  

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden