AEC info

Help! Het toilet is verstopt

Geplaatst op

Een verstopt toilet is een ware nachtmerrie. Het waterpeil stijgt, vieze geurtjes verspreiden zich en paniek slaat toe. Maar geen nood! Met de juiste kennis en handigheid is deze vervelende situatie vaak snel en eenvoudig op te lossen. In dit artikel leer je alles over het herkennen, oplossen en voorkomen van een verstopt toilet, zodat je je toiletruimte met een gerust hart kunt blijven gebruiken.

Hoe herken je een verstopt toilet?

De signalen van een verstopt toilet zijn overduidelijk:

 • Het waterniveau stijgt langzaam of daalt erg langzaam na het doorspoelen.
 • Het toilet maakt gorgelende of borrelende geluiden.
 • Er is een vieze geur in de toiletruimte.
 • In extreme gevallen stroomt het water zelfs over de rand van de toiletpot.

Reddingspoging: Wat doe je als je toilet verstopt is?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om een verstopt toilet te lijf te gaan:

 1. De toiletontstopper

De meeste verstoppingen zijn te verhelpen met een toiletontstopper. Plaats deze op de afvoer van de toiletpot en zorg ervoor dat deze goed aansluit. Druk de ontstopper stevig naar beneden en beweeg deze krachtig op en neer. Met een beetje geluk is de verstopping binnen enkele momenten verholpen.

 1. Baking soda en azijn

Is de ontstopper niet krachtig genoeg? Probeer dan de baking soda-azijn truc. Giet een halve kop baking soda in de toiletpot, gevolgd door een halve kop azijn. De twee ingrediënten zullen een bruisende reactie veroorzaken die de verstopping kan oplossen. Laat het mengsel een half uur inwerken en spoel dan met heet water.

 1. De hetewatermethode

Soms is heet water al voldoende om de verstopping weg te spoelen. Breng een grote pan of emmer met heet water aan de kook en giet dit voorzichtig in de toiletpot. Pas op voor spatten! Wacht een paar minuten tot het water zijn werk heeft gedaan en spoel dan goed door.

 1. De plunjer

Heb je geen ontstopper of baking soda bij de hand? Dan kan een plunjer uitkomst bieden. Vul de toiletpot met een klein beetje water en plaats de plunjer over de afvoer. Zorg voor een goede afdichting en beweeg de plunjer krachtig op en neer. De druk kan de verstopping losmaken.

Wat als niets meer helpt?

Zijn alle bovenstaande methodes zonder succes? Dan is het tijd om professionele hulp in te schakelen. Bel een loodgieter, zoals van loodgieterscollectief om de verstopping te verhelpen. Zij hebben het juiste gereedschap en kennis om de oorzaak van de verstopping te achterhalen en deze op te lossen met gegarandeerd succes!

Tips om een verstopt toilet te voorkomen

Om herhaling van een verstopt toilet te voorkomen, kun je een aantal simpele voorzorgsmaatregelen nemen:

 • Gebruik geen te veel wc-papier.
 • Spoel geen etensresten, vetten of andere niet-afbreekbare materialen door het toilet.
 • Plaats een prullenbakje in de toiletruimte voor vochtige doekjes en maandverband.
 • Reinig het toilet regelmatig met een antibacteriële wc-reiniger.
 • Gebruik preventieve middelen, zoals tabletten of poeders, die de afvoer vrijhouden.

Bonus tip!

Naast het voorkomen van verstoppingen, is het ook belangrijk om te zorgen voor een hygiënische toiletruimte. Plaats voldoende prullenbakjes voor gebruikte wc-papier en vochtige doekjes. Zo voorkom je dat deze in het toilet terechtkomen en een verstopping veroorzaken. Gebruik daarnaast hygiëneboxen voor het opbergen van schoonmaakmiddelen en andere toiletartikelen.

Met deze tips en trucs ben je gewapend tegen een verstopt toilet en houd je je toiletruimte fris en gebruiksklaar. Vergeet niet: voorkomen is beter dan genezen! Zorg dus goed voor je toilet en geniet van een zorgeloos toiletbezoek.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden