AEC info

De voordelen van wonen in Kampen, Overijssel!

Geplaatst op

We nemen je mee naar een stad aan de IJssel. Waar het nooit saai is, veel te beleven valt en waar de mensen nog een beetje op het ritme van het kabbelende rivierwater leven. Zeker vergeleken met het hectische Amsterdam of het massale Rotterdam, is Kampen een oord van rust, maar smaken verschillen natuurlijk. Lees in deze blog wat de stad Kampen je allemaal te bieden heeft. We maken hierbij ook even een uitstapje naar het nabijgelegen Zwolle, eveneens een Hanzestad, waar je vanuit de eerste stad heel gemakkelijk kunt komen. Ontdek het oude Kampen: kom eens langs als je durft!

Het ware Kampen

In Nederland staat Kampen vooral bekend als een van de belangrijke christelijke streken in de zogenaamde Bijbelgordel (USA: Bible Belt, Noorwegen bibelbelet). In deze gordel treffen we andere plaatsen als: Staphorst, Elspeet, Barneveld, Veenendaal, Geldermalsen, Urk, Katwijk aan Zee en vele andere. De Bijbelgordel loopt van het Noorden van Nederland (Friesland en Groningen) tot aan het Zuiden (Zeeland). Het grootste deel bevindt zich in het centrum van ons land. De theorie over deze lokalisering in het land stelt: dat bewoners aan zee door toedoen van de handel en scheepvaart vaker in contact komen met mensen uit allerlei landen en zo ook met nieuwe ideeën. Door deze bekendheid met de verscheidenheid aan opinies, worden ze zelf ook gekenmerkt door een meer open wereldvisie. In tegenstelling tot de kustbewoners, hebben inlanders vaker een conservatieve houding ten opzicht van de wereld. Dit laatste is een theorie die ook andere facetten in ogenschouw zou moet nemen, zoals de religieuze dimensie en de bijbehorende sociale structuren en educatieve systemen die maken dat er een conservatieve houding dominant is in een bepaald gebied.

Verscheidenheid en recreatie

Gek genoeg vind je in Kampen toch, ondanks de positie in de Bijbelgordel, mensen met verschillende soorten opvattingen: jong, midlife crisis en gewoon gezellig oud. Dit heeft te maken met de spirit van de Hanze die nog steeds door de straten van de stad waart. Daarover later meer. Al deze mensen wonen, werken en recreëren er. En dat doen ze goed! Dit wordt hen mogelijk gemaakt door de vele lokale ondernemers en de al dan niet gesubsidieerde kunst- en cultuurinstellingen. Er zijn veel dingen die je kunt doen als bewoner van Kampen, denk aan:

  • Stadsschouwburg
  • Bios
  • Gezellige kroeg bezoeken
  • Eten en drinken in de vele restaurants
  • Genieten van de natuur, zoals het grote Stadspark en lopen / zitten langs de IJssel
  • Genieten van livemuziek gedurende de vele festivals, bandavonden en de vaste programma’s in de diverse culturele instellingen.

Kampen is een stad die niet heel groot is (zo rond de 50.000 inwoners kent (de deelgemeenten meegerekend), maar heeft zeker een unieke, bruisende sfeer die je betoveren kan.

Middeleeuwse stad

Geruime tijd was Kampen een belangrijk centrum in Nederland, namelijk toen ze nog lid was van het Hanzeverbond, dat zich uitstrekte over Midden- en Noord-Europa. De Kampenaren maken altijd de opmerking, dat wanneer de IJssel niet dichtgeslibd was, vanaf circa 1430 werd dit opgemerkt, Kampen zeker Amsterdam overtroffen zou hebben in grootte en welvaart. Door het dichtslibben konden de grote schepen de Kamper haven niet meer bereiken en daardoor raakte de stad haar positie als belangrijk handelscentrum kwijt. Juist door dit glorierijke verleden trekken veel toeristen jaarlijks naar de stad. Het is er namelijk heel gemakkelijk om je te wanen in een middeleeuwse sfeer, omdat er nog veel oude gebouwen uit deze tijd te bezichtigen zijn, waaronder twee kerken: een katholieke en een protestantse.

Winkels en Hanzeverleden

In vele namen in de stad vind je het Hanzeverleden terug, zoals bij De Hanze Witgoed, een kwaliteitswinkel voor witgoed met een uitstekende service. Wist je dat Kampen de langste winkelstraat van Nederland heeft? Veel mensen kunnen zich dit maar moeilijk voorstellen. Onze tip: ga er eens kijken en beleef de stad Kampen zelf. Daar hebben ze geen files, hectiek en drommen toeristen; ze is vol van levend verleden. Daar hebben ze goud in de vingers! Ze hebben geen blauwe vingers, want dat is iets voor de Zwollenaren…..

Nota bene. Als je echt eens een bizar festival wilt meemaken, dan moet je naar de Kamper Ui(t)dagen gaan. Dan hangen ze een koe aan de Nieuwe Toren, met een touw om de nek. Aan de voet van de toren loopt dan een slang van marktkraampjes langs de Oudestraat (de winkelstraat) waarbij je van alles kunt kopen, zoals bier, gebraden vlees en kleding plus prullaria… Het gaat om een kunstkoe, overigens.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden