AEC info

De populairste daken soorten

Geplaatst op

Er zijn een aantal soorten daken die je tegenwoordig steeds meer ziet bij huizen. De populariteit van deze daken hebben ze te danken aan hun voordelige eigenschappen. Een dak kan namelijk voordelen hebben met betrekking tot geschikte dakbedekkingen en prijzen. In deze blog gaan we het hebben over de populairste daken.

Zadeldak

Het zadeldak is het meest voorkomende dak in Nederland. Je kunt het vaak herkennen aan de vorm van twee omgekeerde V’s. De helling waarop dit dak wordt gemonteerd is minimaal 15 graden, maar als je wil dat het dak stijlen wordt dan kan dat met het zadeldak ook. Voor dit dak zijn twee dakgoten nodig, aan elke kant van het dakvlak. Een zadeldak staat bekend om zijn goede windbestendigheid en zijn goede afvoer van water. Een zadeldak kan je bedekken met de klassieke dakpannen. Dit kunnen gebakken kleidakpannen zijn, tegel of betonpannen. Naast dat het zadeldak een klassieker is, is hij ook nog eens één van de goedkoopste dak soorten.

Een plat dak

Het zit al een beetje in de naam van het dak maar een plat dak is gewoon een dak die waterpas staat aan het plafond. Deze heeft dus geen of weinig helling. Het voordeel van een plat dak is dat het er al snel chique uitziet. Naast dat is dit dak ook nog eens eenvoudig te plaatsen op het huis en niet windgevoelig. Ook kan je als je dat wilt makkelijk zonnepanelen op het dak monteren. Een plat dak wordt meestal bekleed met synthetisch rubber of bitumen. Een plak dak is relatief duur door de moeilijke regeling van waterafvoer.

Een schilddak

Een schild dak is een soort van zadeldak maar bestaat dan in plaats vanuit twee omgekeerde V-vormen uit twee trapeziumvormige dakvlakken. Een schilddak is aerodynamisch ingericht en dus ook goed bestendig tegen windstoten. Je vindt een schilddak vaak bij oudere gebouwen of boerderijen. Een schilddak wordt ook wordt gezien als een heel traditioneel Nederlands uitziend dak. Op een schilddak past dan ook echt het best van die traditioneel Hollandse rode dakpannen.

Een mansardedak

Het mansardedak wordt ook wel het Franse dak genoemd en is een zadeldak met geknikte dakvlakken. Het is een dak dat uit vier langwerpige stroken bestaat waarvan de twee buitenste het breedst zijn en de twee binnenste het smalst. Dit dak wordt ook wel het mutsen-dak genoemd omdat hij een beetje lijkt op een muts. Een mansardedak gaat het mooist met een rieten bekleding.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden