AEC info

De ideale eetkamerstoel vinden: 5 tips

Geplaatst op

Eetkamerstoelen zijn er in veel verschillende stijlen, vormen en materialen. Ze hebben grote invloed op de algehele uitstraling van je interieur, daarom moeten ze zorgvuldig gekozen worden. In dit artikel geven we 5 tips die je helpen bij het vinden van de ideale stoel voor je keuken of eetkamer.

1.      Locatie & Stijl

Waar je van plan bent om de stoelen te gebruiken, zal het ontwerp, de vorm en het materiaal bepalen. De keuken is over het algemeen de ruimte die gebruikt wordt voor diverse activiteiten, terwijl een formele eetkamer vaak gereserveerd is voor speciale gelegenheden. Het is essentieel dat je rekening houdt met de uitstraling van het interieur en kiest voor stoelen met een afwerking en materiaal dat niet alleen past bij de ruimte, maar deze ook versterkt.

Denk ook na over de locatie van de stoelen ten opzichte van de omliggende ruimte. Er moet voldoende ruimte zijn tussen de rugleuningen en eventuele muren, dressoirs of ander meubilair, zodat jij en je gasten comfortabel aan tafel kunnen zitten en ook gemakkelijk in en uit de stoel kunnen stappen. Daarnaast moet eten ook gemakkelijk geserveerd kunnen worden. We raden daarom aan om ongeveer 100 tot 120 cm tussen de rand van de tafel en de muur te laten, dit laat ongeveer 40 tot 60 cm over als je op de stoel zit. Zorg er dus voor dat je de eethoek opmeet voordat je stoelen gaat kopen.

2.      Materialen

Aan de hand van je dagelijks gebruik is het belangrijk dat de zitting van de stoel duurzaam en praktisch is: gemakkelijk schoon te vegen en stijlvol.

  1. Kunstleer is een goede keuze voor een simpele eettafel in de keuken en levert zowel elegantie als gemak.
  2. Houten stoelen hebben een meer traditionele uitstraling, maar bieden toch een functionele en veerkrachtige optie.
  3. Stoelen voor in een luxe eetkamer mogen warm en uitnodigend zijn. De nadruk mag op comfort liggen in plaats van functionaliteit.

3.      Hoogte

Keuken- en eettafels zijn meestal ca. 75 cm hoog. Stoelen met een zithoogte van 43 tot 50 cm zijn een uitstekende aanvulling op deze tafels. Ze bieden voldoende ruimte om je benen te bewegen, zodat je comfortabel kunt dineren of werken.

Als je niet zeker weet welke zithoogte je nodig hebt, dan raden we aan om ongeveer 20 tot 25 cm tussen de onderkant van de tafel en de bovenkant van het zitkussen te laten.

4.      Rugleuning

Eetkamerstoelen zijn verkrijgbaar met verschillende rugleuninghoogtes, vaak variërend van 33 cm tot 59 cm. Hogere rugleuningen steken boven het tafelblad uit en lage leuningen vaak niet. Bij lagere stoelen is de tafel dus het belangrijkste kenmerk van de eetkamer, terwijl bij hogere modellen de stoelen het middelpunt zijn.

Hogere rugleuningen zijn volgens ons een betere optie voor ruimtes met hoge plafonds, zodat je een evenwichtige kamer krijgt met een goede balans. Hetzelfde geldt voor lage plafonds en lage rugleuningen.

5.      Stoelen opstellen langs de tafel

We raden aan om ongeveer 15 cm tussen elke stoel te laten om een functionele, toegankelijke eetkamertafel te creëren. Bereken eenvoudig hoeveel stoelen u aan elke lange zijde van de tafel kunt plaatsen door de volgende stoel 15 cm verder te plaatsen vanaf de vorige.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden