AEC info

De beste tips voor een veilige werkomgeving

Geplaatst op

Hoe goed zijn de werknemers van jouw bedrijf op de hoogte van de veiligheidsrichtlijnen? Wanneer er een acute veiligheidssituatie ontstaat is het vaak zaak om snel te handelen. Voor elk bedrijf zijn er diverse veiligheidsrichtlijnen opgesteld waaraan een bedrijf moet voldoen. Het bedrijf mag vaak zelf invullen hoe ze hieraan willen voldoen. Zo kan een bedrijf diverse mensen opleiden die adequaat en snel kunnen handelen in onveilige situaties.

Veiligheidsrisico’s op de werkvloer

Elke werkomgeving heeft zijn eigen gevaren. We focussen in deze blog op de technische branche. Zoals schoonmakers, steigerconstructies, schilders, logistiek en transport. Wanneer je zwaar en fysiek arbeid verricht zul je continue op je hoede moeten zijn. Denk maar aan de werkruimtes waar je continue een veiligheidshelm moet dragen of speciale werkkleding aan moet. 

Bewust van de gevaren van de werkomgeving

Wanneer je nieuw bent op de werkvloer is het aan te raden om alle werkprocessen op de werkvloer goed tot je te nemen. Wees bewust van je omgeving en zorg tegelijkertijd voor een correcte lichaamshouding. Bij bijvoorbeeld veel tilwerk is het nodig om op de juiste manier fysiek werk uit te voeren om fysieke klachten te voorkomen.

Breng veiligheidsprocedures gelijk in kaart

Bij het bedienen van zware machines komen veiligheidsrisico’s kijken. Hier is je personeel voor getraind. Houd er rekening mee dat wanneer je apparatuur en machinewerk vervangt dat er nieuwe veiligheidsrisico’s kunnen ontstaan waar het personeel nog niet bekend mee is. Zorg dat je deze vooraf de aankoop in kaart brengt. Op deze manier kan je het personeel op tijd opleiden om hier veilig mee te gaan werken.

Het behalen van een VCA certificaat

Het volgen van een cursus of opleiding over werkveiligheid is volgens de wet niet verplicht, maar is wel streng aan te raden. Een bedrijf kan een select aantal mensen toewijzen om een VCA certificaat te behalen via een vca cursus. De Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers certificaat wordt sinds 1994 gebruikt. Het heeft de grootste focus op het creëren van een veilige werkomgeving. Het volgen van deze cursus is bedoeld voor zowel werknemers als werkgevers.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden