AEC info

De beste tips van de timmerman

Geplaatst op

Het uitvoeren van timmerklusjes kan erg complex worden. Er komen verschillende technieken en vaardigheden bij kijken. Toch kunnen veel klusjes eenvoudig opgelost worden. We zetten daarom een aantal tips op een rijtje van de ervaren timmerman van timmerbedrijfboxma.nl. Veel technieken zijn opgepakt door jarenlang timmerwerk uit te voeren. Doe er je voordeel mee!

Het hout meten

Ga niet elk stukje hout keurig opmeten. De meeste mensen pakken gelijk het meetlint erbij en meten de plek waar het hout moet komen en markeren dit vervolgens weer op een stuk hout. Het komt vaak voor dat er een foutje wordt gemaakt tijdens het meten en dat is zonde van het hout. Markeer dus zoveel mogelijk zonder een meetlint. In plaats hiervan ga je markeren door stukken hout tegen de plekken aan te houden waar deze terecht moet komen. Mocht er geen andere manier zijn dan kun je alsnog meten. Zorg ervoor dat je de metingen altijd dubbelcheckt.

Het onthouden van metingen

Wanneer je veel meetwerk moet uitvoeren moet je ook veel onthouden. Je kunt alles bijhouden in een notitieboekje, maar de beste oplossing is een stukje afplaktape plakken op het meetlint. Zo kun je met potlood meteen noteren en heb je tijdens het meten alle metingen gelijk bij de hand. 

Spijkers en schroeven verwijderen

Wanneer je oud spijkerwerk moet verwijderen moet je zoveel mogelijk gebruik maken van een klauwhamer. Door de kop van de spijker stevig vast te pakken haal je deze er zorgvuldig uit. Maak geen gebruik van een tang. Dit kan het hout rondom de spijker flink beschadigen. Haal daarnaast nooit schroeven met een hamer of tang uit het hout. Gebruik altijd de boormachine of een schroevendraaier. Want voor je het weet trek je een stuk hout mee.

Welke hamer heb ik nodig?

 Voor de meeste timmerklussen raden we de klauwhamer aan. Deze is handig bij meerdere timmermanssituaties zoals:

  • Trekken van spijkers en nagels
  • Het tillen van scheidingswanden en deuren
  • Het bolwerk is ontworpen om geen afdruk achter te laten in het hout
  • Functie als beitel

Met deze tips wordt het timmerleven een stukje makkelijker. Mocht je er tijdens een klus toch niet uitkomen, schakel dan gerust de lokale timmerman in om je te helpen!

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden