AEC info

3 veel voorkomende soorten dakbedekking

Geplaatst op

Is je dak toe aan vernieuwing? Dat kan zijn omdat je last hebt van lekkage, of misschien gewoon omdat het tijd is voor een frisse mooie uitstraling. Er zijn verschillende soorten materialen en stijlen die mogelijk zijn om je dak van te voorzien. In deze blog zetten we uiteen uit welke soorten je kunt kiezen.

Let alleen wel goed op: je woning dient natuurlijk te allen tijde te voldoen aan de richtlijnen van ruimtelijke ordening zoals deze zijn opgesteld door de gemeente waar je woont. In Nederland zijn er diverse restricties met betrekking tot het aanpassen van gevels, tuinen en woonruimte. Dit omdat de (lokale) overheid het belangrijk vindt dat een wijk, stadsdeel, straat of buurt een en dezelfde uitstraling hebben. Houd daar rekening mee voordat je de dakdekker aan het werk laat gaan!

Dakpannen

De meeste daken die je in Nederland zult zien, zullen bedekt zijn met dakpannen. Dakpannen zijn doorgaans van klei, van beton of van leien. Dakpannen zijn vrij onderhoudsarm. Dat betekent dus dat, wanneer alles goed op zijn plaats zit en goed is aangelegd, je er eigenlijk geen omkijken meer aan hebt.

Rieten dak

Een rieten dak is een heel mooie soort dakbedekking die de complete woning hierdoor een sterk landelijk of misschien zelfs klassiek uiterlijk geeft. Rieten daken hebben echter wel veel onderhoud nodig; zeker wanneer men dit vergelijkt met de meer standaard dakpannen. Een rieten dak dient regelmatig gekamd en gesprayd te worden om ervoor te zorgen dat het riet niet gaat rotten. Wij adviseren je voor het onderhoud om dit over te laten aan een professionele dakdekker.

Metaalplaten

Ten slotte zijn er ook metaalplaten die gebruikt worden als dakbedekking. Doorgaans zijn deze metalen platen gemaakt van materialen zoals aluminium, zink of koper. De levensduur van metalen platen is doorgaans heel erg lang. Een dak bedekt met zinkplaten heeft zelfs een gemiddelde levensduur van 100 jaar. Daarnaast zijn deze soort daken ook vrijer van onderhoud ten opzichte van de eerder genoemde typen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden