AEC info

3 essentiële periodieke controles aan je woning

Geplaatst op

Als je een eigen woning hebt, dan ben je ook als enige verantwoordelijk voor het onderhoud eraan. Misschien woon je in een appartementencomplex. In dat geval heb je nog een Vereniging Van Eigenaren (VVE) waar een gedeelde verantwoordelijkheid ligt. Toch zullen de meeste zaken omtrent onderhoud en controle bij de individuele eigenaren komen te liggen, in dit geval, jij. Er zijn daarom een aantal controles die je met enige regelmaat moet uitvoeren. Hoewel het ervan afhangt wat voor woning je hebt, zullen de meeste controlepunten in deze lijst voor de meeste huizen in Nederland gelden.

Cv ketel

Hoewel je snel genoeg zult merken wanneer je cv ketel niet meer goed werkt, is het toch prettig om te weten wanneer deze opnieuw onderhoud nodig zal hebben. Daarom is het belangrijk dat je minstens een keer per jaar je cv ketel laat controleren. Dit kun je natuurlijk zelf doen, maar het is een vrij technische handeling met verschillende ingewikkelde stappen die je moet doorlopen. Daarom kun je misschien het beste een bedrijf inschakelen voor cv ketel onderhoud en eventuele reparatie.

Rookmelders

Bijna alle nieuwe huizen worden opgeleverd met een aantal rookmelders. Ook voor oudere woningen kun je redelijk eenvoudig een rookmelder zelf installeren. Zorg er dan wel voor dat deze op een plek komen te hangen waar rookontwikkeling zich kan ontwikkelen, maar niet waar je dit zelf verwacht. Een rookmelder in de keuken is bijvoorbeeld vragen om frustraties en problemen!

Als je in je woning een of meerdere rookmelders hebt, dan doe je er goed aan om deze minstens een keer per jaar even te testen. Dit doe je door op de grote knop te drukken die op het apparaat zit. Doe wel eerst even een koptelefoon op.

Afzuiginstallatie

De meeste nieuwe woningen worden vaak opgeleverd met een recirculatiesysteem. Dat filtert het stof en het vuil uit de lucht en laat deze gefilterde lucht vervolgens weer terug de woning in stromen. Afhankelijk van hoeveel je zelf kookt, hoe vaak je de kaarsen aan hebt staan en hoe regelmatig je de ramen en deuren open hebt staan, zul je merken dat het stoffilter vervangen moet worden. Daarnaast wil je ook graag het algehele ventilatiesysteem controleren. Dit kun je ook eens per jaar doen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je graag meer over interessante onderwerpen uit de wereld van architectuur en design.

Contactgegevens

Via info @ aecinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden